Koraci su nam bili tihi dok smo lagano prilazili nekom selu. Vlažna, skoro opipljiva magla obavijala je drvene kuće, stvarajući utisak da je cijelo mjesto zarobljeno u nekom drevnom snu. Pogledala sam oko sebe, osjećajući kako tišina sela odzvanja u mojoj glavi. Sve je djelovalo napeto, kao da samo selo diše sa strahom svojih stanovnika. Gospodin, kome jos ni ime ne znam, stao je nekoliko metara ispred mene, zadržavajući pogled na starom kamenom trgu koji je stajao nedaleko od nas. Njegov glas probio je tišinu. Kratko i jasno dao mi je upute, sta i kako da radim, klimnula sam glavom stežući šake da smirim sopstvenu napetost i odgovorila
„Jasno.“
rekla sam kratko i jasno
...
Njegove oči pratile su me još nekoliko trenutaka prije nego što se okrenuo, pogledao me je preko ramena, i hladano ali smireno zakoračio naprijed nestajući u gustoj magli. Udahnula sam duboko i okrenula se ka trgu odlucivsi da se prvo tamo zaputim. Nije bilo vremena za gubljenje, dok sam koračala naprijed osjećala sam poglede mještana koji su se krili iza prozora svojih kuća. Srce mi je ubrzano kucalo, ali držala sam korak čvrstim i sigurnim.
...
Kako sam zakoracila na trg, osjetila sam neprijatnu atmosferu medjutim, sigurnim korakom prišla sam grupi ljudi. Taman kad su me njihovi pogledi odmjerili od glave do pete smireno podigla sam ruku u znak pozdrava.
"Pozdrav,"
započela sam glasom dovoljno čvrstim da ga svi čuju, ali smirenim cisto da ne izazovem nelagodu
"Moje ime je Akai,"
rekoh pokusavajuci da toplim glasom razbijem napetost koja je visila u vazduhu
"Čula sam priče koje kruže kroz selo, tacnije o opasnosti koja se nadvija nad ovim krajem"
oči su mi lagamo prelazile preko njihovih lica, tražeći najmanji znak reakcije, mogla sam osjetiti njihovo nepovjerenje ali to me nije obeshrabrilo
"Nisam ovdje da bih vam nanijela jos stete. Ovdje sam jer želim da vam pomognem. Čula sam priču o repatoj zvijer koja luta vašim krajem, svjesna sam koliko je to velika opasnost i ne bih došla da nisam uvjerena da mogu nešto da uradim. Razumijem vašu zabrinutost, svako ko prolazi kroz teška vremena postaje oprijezan, ne vjeruje svakom i to je potpuno prirodno, ali ne tražim vaše poverenje na slijepo. Svaka informacija koju imate, svaki detalj može biti ključan. Želim da zaštitim vaše selo, da vam pomognem, ne zbog lične koristi već zato što verujem da svako zaslužuje mir."
pogledala sam ih još jednom, nadajući se da će prepoznati iskrenost u mom glasu
"Vaš dio priče je važan, ako postoji išta što znate o tome, imajte slobodu da podjelite to sa mnom. Zajedno možemo zaustaviti ovo."
na trenutak tišina je zavladala trgom, pogledala sam ih sa nadom da ce moje riječi da dopiru do njih